Winst uit handen gegeven, afgelopen zaterdag in Spakenburg

Spakenburg                                                                                                                     Zaterdag 23 Januari 2016

Alkmaarse Rugby Club geeft in de laatste seconden de winst weg in Spakenburg.

In een uiterst spannende wedstrijd gaven de rugbyers van Alkmaar in de slotseconden van de wedstrijd tegen Spakenburg de winst weg en verloren met 18-17 na een ruststand van 7-7.

Alkmaar dacht aanvankelijk te makkelijk over de tegenstander (Thuis was met ruime cijfers gewonnen) en Spakenburg steeg ruim boven zijn eigen niveau uit. Alkmaar was oppermachtig in de scrum, maar Spakenburg wist zich hier goed aan te passen. Zij speelden bij een gewonnen scrum de bal razendsnel de scrum uit terwijl ze achteruit geduwd werden. De bal kwam er dan wat ongecontroleerd uit maar ze bleven wel in balbezit. Het veldoverwicht was in de eerste 30 minuten voor Spakenburg. Diverse goede aanvallen werden door eigen foutjes niet in punten omgezet maar Alkmaar kon die aanvallen niet stoppen.

Toch was het Alkmaar die de score wist te openen. Na een half uur spelen kreeg Alkmaar een strafschop te nemen vlak voor de goal-lijn van Spakenburg. Scrum half Kevin Stalman speelde de bal door naar aanvoerder Jeroen Neeven die door de verdediging wist heen te breken en een try scoorde. Toen de Alkmaarse kicker Kristian Boogert ook nog de conversie tussen de palen schoot ging Alkmaar met 0-7 aan de leiding.

Alkmaar leek met deze kleine voorsprong de rust te halen, maar op het einde van de eerste helft wist Evert van Bochove een slechte pass van Alkmaar te onderscheppen en wist hij deze interceptie in een try tussen de palen om te zetten. Ook de makkelijke conversie ging tussen de palen waarmee de 7-7 ruststand was bereikt.

In de 2e helft gingen beide teams weer gelijk op zonder een doorbraak te kunnen forceren. Totdat na ongeveer een kwartier Alkmaar de fout in ging en een strafschop weggaf. Door aanmerkingen op de wedstrijdleiding gaf de scheidsrechte Obed Boersma uit Den Haag een straf van 10 meter extra aan de tegenstander. De palen waren nu binnen bereik van de kicker en de bal ging inderdaad tussen de palen en Alkmaar keek nu tegen een 10-7 achterstand aan.

Maar Alkmaar kwam snel terug. In de eerste de beste aanval na deze tegenslag werd nu eens de driekwart lijn uitgespeeld en center Roy van Rijn wist met een mooie dummy zijn tegenstander te verschalken en door te breken. Pas op de goal-lijn wist de tegenstander hem te tackelen maar hij wist toch de try te drukken in de uiterste hoek van het veld. De uiterst moeilijke conversie ging helaas net naast de palen, maar Alkmaar had de leiding weer terug met 10-12.

Alkmaar had nu het veldoverwicht en het duurde niet al te lang voordat er opnieuw gescoord werd. Kristian Boogert wist in de driekart lijn door te breken en een try te scoren. Hijzelf mistte echter de conversie, maar Alkmaar ging wel met 10-17 aan de leiding.

Maar de wedstrijd was nog niet gewonnen en Spakenburg kwam terug. Na een serie goede aanvallen en verdedigingsfouten van Alkmaar wist good old Jan de Jong door te breken en een try te scoren. Zelf miste hij de o zo belangrijke conversie, maar de achterstand was terug gebracht tot 15-17. Spakenburg zette nu alles op alles om de winst naar zich toe te brengen en ging furieus in de aanval. Diep in blessuretijd stond de aanval vlak voor de goal-lijn van Alkmaar toen Sylvester Reimers in de fout ging en de bal uit de handen van een tegenstander sloeg zonder de bal te willen spelen. De scheidsrechter was onverbiddelijk en kende Spakenburg een strafschop toe. Jan de Jong maakte geen fouten en schoot dit cadeautje dankbaar tussen de palen waarna de scheidsrechter bij 18-17 affloot.

Spakenburg had zijn reputatie als vissersdorp hoog te houden en in een enorme gasgestookte buitenfrituurpan werd voor zo’n 60 man een portie kibbeling gebakken die uitstekend smaakte.